Úvod » Historie

Rychnovské velikonoce

publikováno 18.04.2017 (aktualizováno 02.05.2017)


 
Velikonoční pochod
 
Pětadvacítka zástupců Rychnova se sešla tradičně o Bílé sobotě na rynku, aby obešla boží muka a ozdobila je jarními věnečky a roznesla jaro po rychnovských pláních. Pochod tradičně končí v baru na R.F., kde čekal i letos čaj s rumem a opečené buřty při přátelském posezení. Jen ta cesta domů mezi pláněmi v mrazivém větru nic moc. Zřejmě sv. Bartoloměji už k večeru docházely síly.. Všichni účastníci  zase večer zjistili, že je to vlastně pěkná štreka, jak nohy hlásily.
 
Velikonoční pondělí  - pomlázka
 
JAKO ZAMLADA   /poznámka - zamlada značí před 40 až 50 lety /
 
Když si odmyslíme šedivé vlasy, zestárlé rysy obličeje, schované "foukátko" v kapse, motorizované koledníky - je to jako zamlada. Kladem je nízká spotřeba kořalky. To teda není jako zamlada. Jinak tradice je prvořadá. Dokonce nemocný Kouzelník si zajistil náhradníka, aby poslední rána byla uštědřena obráceným koncem pomlázky. Vyplácelo se jako zamlada. Nepomohlo ani že bába řvala /jako zamlada/ :Tady bydlí bába zlá, holí na záda vám dá/. Je pravda, že některé na pomlázku odjíždějí, některé pro sichr ani nepřijedou, asi zdraví z jarního proutí až tak nepotřebujou. To teda není jako zamlada. Většina ale tradičně gruntuje, věnuje se velikonoční výzdobě, peče mazance a beránky a barví vejce. Do tradic přibylo pečení "hlavičky", ve kterém Rychnovačky dosáhly takové kvality, že by předčily možná i Sapíka. A tak vrchní inspektor přes "hlavičky" Karel Tomášek neustále vykřikoval, že nedokáže určit tu vítěznou.
Jako zamlada se všichni v poledne sešli v hospodě, aby se dojedli chlebíčky, chuťovky a hlavička. Jako zamlada se hrálo a zpívaly se staré fláky a vzpomínalo se. V hospodě se moc hezky vzpomíná, anžto vzpomínky jsou nanic, když je na ně jeden sám.
Po zbytek týdne budou jídla vaječná, vaječné pomazánky, vaječné tlačenky apod. Tradičně pak následuje vaječný půst. V rámci toho, že meteorolog.ústav vyhrožuje sněhovými jazyky a větrem, bude čas na potřebný odpočinek.
Co na závěr těchto svátků, které proběhly jako za mlada"

 Bůh žehnej kraji tomuto a nám všem.

KzF 
 
 

 

facebook.com       vybrali.sme.sk vybrali.sme

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Aktualita

Beseda
V sobotu 27.4. 2024 bude beseda o zaniklých obcích Verneřicka  Restaurace U Bartoloměje ve 20:00hod přednáší autor knížky p. Karlíček

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
12345 67
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 30     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz